top of page

Er du vred?

Må man være vred som yogalærer? Må man blive påvirket af følelserne? Skal man ikke bare være i ro, balance og harmoni hele tiden og have fuld kontrol over følelserne?


Det er desværre lidt det "perfekte" billede, som ofte skabes omkring mennesker som arbejder med mennesker, følelser, krop, sind og sjæl. Jeg har hørt det fra mange kollegaer indenfor både yoga men også andre områder, og jeg har også selv mærket det mange gange i mit arbejde. Mærket mine deltageres tro på, at jeg havde styr på det hele i mig og var i fuld kontrol og balance, når jeg nu netop har så mange værktøjer, en stor forståelse for følelser og taler så meget om accept og håndtering af følelserne.


Men lad mig være helt ærlig: jeg er menneskelig og fuld af følelser!


Faktisk er det netop fordi jeg HAR mange følelser at jeg arbejder med dem. Jeg er nødt til at arbejde med dem fordi jeg ingen anden vej har, hvis jeg skal have det godt. Jeg har siden barn været et meget følsomt menneske. Jeg er særligt sensitiv. Og jeg mærker ikke kun mine egne følelser, men også nemt andres, som jeg ofte skal holde ude af mit system, så jeg ikke får forvekslet de to.


Så ja - jeg kan være vred! Faktisk er jeg som vædder ret temperamentsfuld. Og hvis man ved lidt om astrologi, kan jeg fortælle at jeg har virkelig mange placeringer i vædderen, så jeg kan ikke løbe fra vædderens energi i mig. Og det skal jeg heller ikke. For den er ikke forkert. Hverken vreden, temperamentet, hidsigheden, utilfredsheden, utålmodigheden eller rastløsheden. Det er nemlig med den energi, at jeg skaber - og jeg er så taknemmelig for at jeg har haft mulighed for at skabe virkelig meget i mit liv allerede. Og jeg er langt fra færdig. Jeg har lært at forstå og rumme vreden i mig selv. Der var en gang, hvor jeg undertrykte den og skammede mig over den, men nu omfavner jeg den og transformerer den om til de forandringer, som jeg ønsker at skabe i mit liv. Og jeg ELSKER det. Jeg elsker at mærke den livsenergi og glæde, som ligger i skabelsesmulighederne, men det ville slet ikke være muligt uden den energi som ofte associeres med eller munder ud i vrede.


"DU MÅ IKKE VÆRE VRED"

Vrede er desværre blevet gjort forkert i vores samfund.

"Du må ikke være vred" eller "Træk vejret!".

Jeg ved ikke med dig, men de to sætninger gør mig faktisk lidt hidsig 😂 De afhjælper i hvert fald ikke vreden eller giver plads til at undersøge årsagen til vreden. For det er netop pointen: alle følelser har en funktion. Alle følelser har et formål. De ønsker alle at hjælpe dig. Det er en indre kommunikation, som ikke altid er helt let at tyde og forstå og heller ikke altid lige hensigtsmæssig, men ikke desto mindre vigtig, hvis vi skal forbinde os med os selv og lytte indad. Vreden er et tydeligt signal på, at noget er galt. Noget føles forkert så vi reagerer måske med vrede. En grænse er måske blevet overskredet, noget føles uretfærdigt eller forkert, man er måske blevet misforstået eller noget helt andet. Så i stedet for at blive flov og føle sig forkert og undertrykke vreden, så kig på den. Undersøg den og prøv om du kan finde ind til årsagen til vreden.


I øvrigt vil jeg tilføje, at hvis jeg siger til dig, at du IKKE må tænke på en rød ballon, så vil du gøre det. Eller også er ballonen grøn eller blå, for jeg skal heller ikke bestemme farven.

Når vi prøver at gennemtvinge noget i krop, sind eller følelser, så møder vi modstand. Hvorfor? Fordi sindet vil ikke kontrolleres. Følelserne vil ikke undertrykkes og kontrolleres. Kroppen vil ikke kontrolleres. Så hvis nogen siger til dig, at du ikke må være vred, så er der stor sandsynlighed for at vreden intensiveres i stedet.


Lad os i stedet byde vreden, irritationen, bitterheden, utilfredsheden og utålmodigheden velkommen! Og så dykke nysgerrigt ned i den og undersøge hvad det er, som den ønsker at fortælle os.
BRUG ENERGIEN KONSTRUKTIVT

Energien her i foråret er sprængfarlig. Den er nemlig knyttet til galde og lever som organpar, som bærer på alle de her hidsige følelser af irritation, utilfredshed, frustration, intolerance og vrede. Husk at der er mange nuancer i energien, og at den indeholder begge poler. Dvs. vi kan være både intolerante og for tolerente. Det er samme energi, men to forskellige sider af samme energi. Hver sin pol.

Galde og lever udgør vores træ-element i kroppen. For at afmystificere det lidt, så prøv at kigge på træerne udenfor. De står oprejst pga. deres stivere strukturer. Det samme gør vi. Sener og ledbånd er nemlig vores "træ" i kroppen. Vi ville ikke kunne stå oprejst uden de stivere strukturer som f.eks. achillessenen.


Det som er vigtigt at bide mærke i her er, at det er med ilden, at vi skaber de største forandringer, og ild-elementet er knyttet til den varme sommertid og vores hjerte-tyndtarm som organpar. Det betyder ikke at vi ikke kan begynde at skabe allerede nu, men det er vigtigt at få lige nu har fokus på brændet. Ilden har brug for træ for at brænde. Vi skal lægge træ på bålet. Vi har brug for følelserne af utilfredshed og måske ligefrem vrede for at tage ansvar og foretage de forandringer, som vi ønsker os i livet. Hvis vi var tilfredse med alt foretog vi jo ingen forandringer. Så energien her i foråret kan bruges konstruktivt til at foretage de forandringer, som vi ønsker for os selv.


Hvis vi vælger ikke at lytte, bliver vi måske i stedet bare indestængte eller retter vreden udad mod andre. Energien kan nemt ende som brok og bagtaleri, som er noget af det mest giftige både for os selv og for andre. I dette tilfælde bliver træ-energien destruktiv. Vi får lavet skade og ravage fremfor at bruge den opbyggende og skabende.


SANKALPA: ÅRSAGEN FORSTÆRKER MOVITATIONEN

Jeg elsker simpelthen at arbejde med energien i denne årstid. Jeg glæder mig hvert år til forårets kommen, for så ved jeg, at energien blusser op og at det igen er tid til at vende blikket mod nye horisonter og se på det nye spændende, som jeg kan skabe og bringe til live i mit liv. Det betyder ikke, at jeg hvert år rykker teltpælene op, siger farvel til alle relationer eller ændrer alt omkring mig. Men jeg reflekterer over, hvad jeg ønsker, mærker ind i mig selv, er ærlig overfor mig selv og andre, griber de bolde som føles rigtige og for sat fokus på ønsker og drømme. Jeg hejser sejlet, så jeg er klar til at drage på eventyr.


Alt imens jeg stadig husker "sankalpa" som handler om at have fokus på årsagen til, hvorfor jeg måtte ønske forandringer eller have bestemte drømme og ønsker for mig selv. Årsagen er vigtig for den kan forstærke motivationen.


Så spørgsmålet her omkring forårsjævndøgnet er: hvad drømmer du om for det kommende år? Og hvorfor?


Obs! Husk at der er opstart på FORÅRSFORLØBET FOR GALDE OG LEVER den 1. april, hvis du ønsker at arbejde mere med energien her i foråret. Du kan læse mere og tilmelde dig HER.
220 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page