top of page

FORÅRSJÆVNDØGN - EN DAG I BALANCE

Glædeligt forårsjævndøgn!

I dag er det forårsjævndøgn. Det er dagen hvor solen krydser ækvator, og dag og nat er omtrent lige lange over hele verden. Det markerer begyndelsen på foråret på den nordlige halvkugle og begyndelsen på efteråret på den sydlige halvkugle. Det er altså det tætteste vi kommer på en dag i balance imellem dag og nat - lys og mørke.


BALANCE

Ifølge den taoistiske teori om yin og yang er det tætteste vi kommer på balance når der er harmoni mellem modsatrettede, men komplementære principper; yin og yang.

Yin og yang repræsenterer modsatrettede kræfter, der er afhængige af hinanden og samtidig er nødvendige for at opretholde balance i livet. Yin repræsenterer mørke, kulde, ro og introspektion, mens yang repræsenterer lys, varme, aktivitet og ekstroversion.

Vintertiden her i Danmark er derfor udpræget yin-tid, da det er mørkt, koldt og en oplagt tid til introspektion, mens sommeren er klassisk yang-tid, hvor vi har lange dage med lys og varme og energien er udadvendt og aktiv. Naturen er altså i balance.


ASTROLOGISK NYTÅR

I astrologien betyder forårsjævndøgn, at Solen bevæger sig ind i Vædderens stjernetegn på himlen, hvilket normalt sker omkring 20. eller 21. marts. Dette er begyndelsen på det astrologiske forår, og anses for at være et tidspunkt for nye begyndelser, nyt liv og ikke mindst en ny cyklus.


For mange astrologer symboliserer dette tidspunkt en ny årlig cyklus, hvor Solen og andre planeter bevæger sig gennem de forskellige astrologiske tegn og skaber forskellige energier og påvirkninger i løbet af året. Det astrologiske nytår kommer altså også her med forårsjævndøgnet.


NYT ÅR - NYE MULIGHEDER

I den traditionelle kinesiske medicin er galde og lever knyttet til foråret og udgør vores træ-element. Selvom det er med ilden (hjerte-tyndtarm - sommeren) at vi kan skabe en masse forandringer, så kræver det at der kan lægges træ på bålet. Træ-elementet er derfor essentielt til forandringsprocessen. For at have lyst til at skabe forandringer må der være et behov for at ændre på noget eller forbedre.


Så her omkring forårsjævndøgnet er det et perfekt tidspunkt lige at stoppe op og reflektere lidt over hvor der skal foretages ændringer. Og meget gerne konstruktive og nærende ændringer. Ændringer som giver mere energi og skaber glæde. Hvad ønsker du at gøre, skabe og forandre?


SANKALPA - INTENTIONEN

Der er mange som begynder på processen allerede omkring nytår med nytårsfortsæt. Det er lidt som at tyvstarte og desværre er der også mange her som ikke kommer i mål eller oplever at energien vender igen. Intentionen er måske god - men energien er der faktisk bare ikke rigtigt i januar måned. Vi mærker måske behovet og ønsket for at gøre noget og det er som sådan godt nok. Men når energien ikke er til det og vi tager forskud på en energi som endnu ikke er begyndt, så mislykkes vi nemt. Og desværre kan det nemt skabe en bekræftelse på at vi ikke kan lykkes. Og jo flere gange vi gentager det jo mere risikerer vi at låse os selv fast i den illusion.


Så - hvis du lavede en liste over nytårsfortsætter i januar, så find den gerne frem nu. Men tag lige et ekstra kig på den. For en ting er selve ønsket - men det mest interessante er at se på intentionen bag ønsket. Hvorfor har vi dette specifikke ønske? Hvad er vores intention bag? Hvad vil det give os?


I morgen deler jeg et opslag om Sankalpa, hvor du kan læse lidt mere om at sætte en positiv intention for dig selv her i foråret. Og indtil da:


Glædeligt forårsjævndøgn!133 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

PASSION

Comments


bottom of page