top of page

TAKNEMMELIGHED + GRATIS ØVELSE

Taknemmelighed er for mig noget af det vigtigste at praktisere. Og det har sjældent været mere aktuelt end lige nu hvor verden og livet kan virke udfordrende og foranderlig.


Det er også noget af det som går igen i den positive psykologi, den vediske filosofi, mindfulness osv.


Hvis du mærker modstand på ordet "taknemmelighed" så tænk på det som "tilfredshed" eller "værdsættelse" i stedet. Måske endda at dyrke glæden ved noget, selvom glæde kan have mange nuancer.


Tilfredsheds en del af energien her i foråret. Galde og lever bærer nemlig på følelser at irritation, frustration, utilfredshed, intolerance og vrede. Men også det modsatte: tolerance og tilfredshed. Utilfredshed og tilfredshed er to sider af samme energi. Taknemmelighed handler om at værdsætte og sende en lille "tak" ud for det, som man allerede har i livet. Man behøver ikke tro på universet, en højere magt eller noget som helst uden for sig selv, for i virkeligheden handler det om den følelse som man skaber i sig selv når man dyrker taknemmeligheden. En tilfredshedsfølelse som skaber ro og overskud i os.


Man kan være taknemmelig for alt i livet. De mennesker, som hjælper og støtter og måske endda udfordrer en i livet, taknemmelighed overfor de situationer, som hjælper os fremad og taknemmelighed for det liv, man lever. Taknemmelighed for de små ting, som måske nemt overses eller som vi bliver forvænte med er der.


Hvis man kan udvikle taknemmelighed og tilfredshed med det som man har, vil man opleve at man har langt mere end man var klar over. Man bliver bevidst om hvor meget man i virkeligheden har og hvor fyldigt livet er. Hvor rig man er. Det handler ikke kun om at værdsætte det som du har fysisk i dit liv, men om at udvikle et perspektiv så du forstår at du allerede har så meget - måske endda kan opnå følelsen af at have nok. Ofte søger vi som mennesker overflod i en evig søgen efter glæde og tilfredshed. Men det er ikke overfloden af ting, oplevelser eller mennesker som gør os glade – faktisk holder denne form for glæde ikke særligt længe og vi søger derfor ofte at fylde hullet ved at købe mere, så vi igen kan føle os glade. Taknemmelighed handler det om at finde glæde i alle situationer, oplevelser, ting og mennesker så vi indser kvaliteten ved det, som vi allerede har. Det handler om at bevare glæden og ikke mindst om at se det ”det store i det små”. Mere gør os sjældent gladere - mindre kan ofte gøre det. Du kan læse mere om taknemmelighed i mit blogindlæg HER.

TAKNEMMELIGHED KRÆVER ØVELSE

En ting er at opleve taknemmeligheden flygtigt eller i en kortere periode, men det vil være udfordrende at forblive i taknemmeligheden. Det kræver øvelse og er måske ikke det som vi er mest trænet i. Måske er det nemt nok at finde ind til glæden og værdsættelsen midlertidigt, men at fastholde en følelse af taknemmelighed er svær. Taknemmelighed kræver øvelse - især i det samfund som vi lever i, hvor vi faktisk bliver belønnet og trænet i fra barnsben at forholde os kritiske. At søge fejl og mangler, så vi kan forbedre og optimere. Det gør os til et innovativt land - men det betyder også at tilfredsheden nemt er kortvarig, hvis vi overhoved oplever den. Så vi trænger måske mere end mange andre til at træne og arbejde på tilfredsheden. Jeg har derfor en lille øvelse til dig, som kan gøre underværker, hvis du fortsætter med den. Det er uden tvivl en af de vigtigste øvelser som jeg kan dele med dig overhoved. Det er en øvelse som jeg selv praktiserer på daglig basis, og hvis jeg i perioden glemmer den, så mærker jeg det også tydeligt. Så bliver verden bare nemt mere tung og sort, og alt kan synes umuligt. Hvorimod jeg oplever at jeg med taknemmeligheden og den konstante øvelse med taknemmelighed nemmere kan give slip på det som ikke skal være, se muligheder og finde nye veje, som ellers kunne synes umulige. Jeg bruger også tit taknemmeligheden til at skabe det, som jeg ønsker i mit liv.


TAKNEMMELIGHEDSØVELSE

Øvelsen er simpel - men husk at det ofte er det simple som er det sværeste at praktisere:


3 OVERORDNEDE TING

Find hver dag 3 ting, som du er taknemmelighed for den pågældende dag. Du kan skrive de 3 ting ned, tænke på de 3 ting, når du vågner om morgenen eller endnu bedre sige dem højt. Eksempelvis: Jeg er taknemmelig for min familie. Jeg er taknemmelig for mit job. Jeg er taknemmelig for mit helbred. Du behøver ikke at bruge lang tid på at sidde og dvæle i det, men prøv om du ikke kortvarigt kan mærke en følelse af tilfredshed ved hver eneste ting. Og mærk hvad tilfredshedsfølelsen gør ved dig. Forsøg at integrere øvelsen i din hverdag, så du husker at lave den hver eneste dag - gerne i mindst 3 måneder. Du vil hurtigt opleve store resultater! Det vigtigste er at du fortsætter med øvelsen selvom du oplever utålmodighed, kedsomhed eller oplever at den bliver ensformig.


ÅRSAG

Efter 1 måned udvider du øvelsen ved at tilføje, hvorfor du er taknemmelig. Eksempelvis: Jeg er taknemmelig for mine familie fordi de bringer mig glæde og kærlighed i mit liv. Jeg er taknemmelig for mit job fordi jeg har nogle gode kollegaer og lærer en masse nyt. Jeg er taknemmelig for mit helbred, fordi jeg er rask og frisk og sjældent bliver syg. Senere vil du måske kunne udvide øvelsen til også at finde elementer, som du er taknemmelig for når du oplever modgang og hårde og ubehagelige oplevelser. Eksempelvis: Jeg er taknemmelig for den ubehagelige oplevelse, fordi jeg lærte at sætte grænser og sige fra.


-


Jeg håber at øvelsen vil gøre dig godt.

Tusind TAK fordi jeg måtte dele min daglige og vigtigste praksis med dig 🙏


143 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page