Hvad er ego? Det findes mange definitioner og mange sandheder. Ego er for de fleste et negativt ladet ord og noget som vi måske endda skammer os lidt over og helst ikke vil have på os.
For at søge lidt dybere i os selv må vi uundgåeligt udforske og se på de mange forskellige lag, som vi består af. Et af de lag, som har stor indflydelse på vores liv, på vores udtryksmåde overfor omverdenen, på vores reaktioner og handlemønstre, på vores følelsesmæssige tilstand, på vores måde at anskue verden på osv. er det som vi måske kan kalde ego'et. Lad os prøve at differentiere imellem "egoet" og "selvet". Hvor ego'et er noget som man i den vediske filosofi forsøger at begrænse og måske endda fjerne, så er selvet det som man ønsker at styrke og bringe frem til overfladen. Jeg har studeret ego'et meget de sidste 6 år, og jeg er faktisk ikke helt sikker på at ego'et skal fjernes helt, men bevidsthed om ego'et og stimulering af ego'et er vigtigt. Bevidsthed omkring hvornår ego'et viser sig og hvornår det styrer og påvirker os. Ligesom vores sanser er redskaber, som vi kan bruge bevidst til at sanse verden omkring os med og til dermed at opleve og interagere med omverdenen og andre mennesker, så kunne vi måske også se ego'et som et redskab. Og ego'et elsker stimulering af sanserne. Måske kan man sige at ego'ets natur præges af vores mere dyriske natur. Drifter, ønsker og et ubevidst ønske om at overleve. "Survival of the fittest".
SANSERNE
I vores del af verden har vi adgang til så mange ressourcer, madvarer, produkter og oplevelser. Vi søger konstant stimulering af vores sanser, så vi nærmest er afhængige af det. Vi stimulerer vores smagssans med god mad, vin, chokolade osv. I tide og utide. Vi stimulerer vores høresans med musik i ørerne, når vi sidder i bussen eller arbejder. Vi stimulerer vores lugtesans med parfume og dufte i alverdens skønhedsprodukter og rengøringsartikler – og selvfølgelig også når vi spiser. Vi stimulerer vores synssans med film, tv, facebook og sociale medier dagen lang. Vi stimulerer vores røresans med blødt stof, skyllemiddel og bløde overflader. For ikke at nævne når vi rejser ud og dermed stimulerer alle sanserne samtidig med nye dufte, sprog, smukke omgivelser og nye spændende madoplevelser og oplevelser generelt. Vi søger konstant stimulering af vores sanser, fordi vi har opdaget at stimuleringen af sanserne, kan give os midlertidig glæde og nydelse. Så vi søger det igen og igen. Vi tror måske at stimulering af sanserne er det som verden handler om. At nydelse er målet i livet.
Det er uundgåeligt ikke at stimulere sine sanser på den ene eller anden måde, fordi vi ubevidst opfanger så meget mere end vi gør bevidst. Princippet mådehold handler om at lære at kontrollere, hvor meget vi stimulerer sanserne og holde lidt igen, så man virkelig kan fordybe sig og nyde sine oplevelser. Men også så man kan se at livet er mere end stimulering af sanserne.
Når man ikke hele tiden stimulerer sine sanser vil man opleve at nydelsen vil være større, når man så endelig tillader stimuleringen. Bare fordi vi har mulighederne for at få stimuleret vores sanser hele tiden betyder det jo ikke at vi skal gøre det. Så bliver livet lidt kedeligt i længden og hvis nydelse er målet vil vi være på konstant jagt efter mere. Der skal altså mere og mere til. Det er her ego'et kommer ind. Ego'et ønsker mere. Større, bedste, bedst, mere. Og med det kommer der også nemt sammenligning med andre og måske endda at man søger at booste ego'et på bekostning af andre.
MÅDEHOLD
I den vediske filosofi findes princippet "brahmcharya" som handler om ikke at overdrive. Om at undgå at spise, samle, sove osv. mere end man har behov for. Det handler om at undgå at overstimulere sanserne, da sanserne tager opmærksomheden væk fra det indre arbejde og selvet. Overstimulering nærer egoets trang til at søge mere, større, bedre osv.
I et andet element (et af de 8 ben i "Ashtanga Yogaen") finder vi "pratyahar" som handler om at søge imod at beherske sanserne fremfor at blive styret af dem. At se sanserne som redskaber, som vi aktivt og bevidst kan vælge at bruge, fremfor at lade os styre af dem.
Mådehold er derfor at undgå overdreven forbrug og stimulering som nemt nærer grådighed og skaber vaner i os. Bare fordi vi kan betyder det jo ikke at vi absolut skal. Mådehold handler om at nøjes med det man har brug for og ikke tage mere end nødvendigt. Hvor meget har du så brug for? Det er noget som du må gøre op med dig selv. Det er kun dig, som har svaret på det.
Det drejer sig ikke om at udsulte sig selv, men om at holde lidt igen på de punkter, hvor man kan. Og begynde i det små. Og virkelig lære at værdsætte det store i det små. Det er derfor et princip som er tæt knyttet til princippet taknemmelighed (som du kan læse mere om HER). Det handler i høj grad også om bevidsthed. Når vi bliver bevidste får vi nemlig mulighed for at kunne træffe valg. At til- og fravælge.
Når vi konstant søger overstimulerede af sanserne med lyde, lugte/dufte, smagsindtryk og oplevelser opdager vi måske ikke hvad der reelt sker omkring os. Vi kan ikke se skoven for bar træer. Stimuleringen af sanserne tager opmærksomheden væk fra de dybere lag og det indre arbejde; tankerne, følelserne, og helt ind forbi tankerne og følelserne, som også er lag og ind i selvet. Når man stimulerer sanserne fjerner man fokus fra det som betyder noget – nemlig selvet. Det indre. Essensen. Sjælen. Kært barn har mange navne, så vælg det som tiltaler dig mest.
Det kan være hårdt arbejde at arbejde med og se på tankerne, følelserne, mønstrene osv. Og kan afskrække mange i processen. Måske kan vi ikke lide det som vi ser og mærker. Måske skræmmer tankerne og følelserne os. Men hvis vi tør at se dybere vil vi måske finde hele vejen ind til essensen. Ind til vores kerne.
Men vigtigst: Vi må gerne have ego'et - vi skal bare blive bevidste om det.
Comments