top of page

ARTISKOK

Opdateret: for 6 timer siden

Artiskok er både sundt og lækkert - og så godt her i foråret til galde og lever! Det en lidt finurlig grøntsag som mange faktisk ikke helt ved hvad de skal bruge til. På mine detox-weekender har jeg tit serveret artiskok og ofte har jeg oplevet at mange ikke helt ved, hvordan artiskokker skal tilberedes eller spises. Så lad mig hjælpe med lidt inspiration i dag. Artiskok kan nemt bruges som en fin simpel og nem forret, som tilbehør til en ret og kan nemt erstatte kartofler eller f.eks. som en lækker creme som kan bruges til dip eller dressing til salaten. Se hvordan du tilbereder artiskok nedenfor hvor du også finder opskriften på artiskok-creme.


GOD FOR LEVEREN

Artiskokker er rig på kostfibre, antioxidanter og vitaminer, herunder C-vitamin. Og så indeholder artiskokker aktive stoffer, som skulle være sunde til understøtte leverens naturlige funktion, hvorfor artiskok også er blevet brugt som plantemedicin til leveren igennem århundreder. Artiskok siges at støtte leverens produktion af galde som er vigtig til nedbrydelsen af fedtstoffer i maden og menes at beskytte leveren mod skade forårsaget af toksiner, frie radikaler og andre skadelige stoffer. Artiskok menes også at kunne hjælpe med at reducere inflammation i leveren og øge produktionen af nye leverceller.


Udover at spise friske artiskokker, så bruger jeg også gerne artiskokurt i min forårste. Artiskokurt kan købes i en helsekost.


SÅDAN TILBEREDES ARTISKOKKER

Først skal du rengøre artiskokkerne. Start med at skære stilken af og fjerne de ydre blade, som er tørre og brune. Skær eller klip derefter toppen af de resterende blade (se billedet). Du kan herefter koge eller grille artiskokkerne.


For at koge artiskokker, skal du fylde en stor gryde med vand og bringe det i kog. Tilsæt artiskokkerne og kog dem i cirka 30-45 minutter, afhængigt af størrelsen. Du finder ud af om de er færdige ved at stikke i bunden, hvor stilken sad. De skal føles møre som en kartoffel.


Server gerne med en lille skål olie tilsat salt og peber til at dyppe bladene i. Man starter udefra fra bunden og spiser et blad ad gangen. Det er selvfølgelig ikke hele bladet som spises men kun bunden af bladet. Når alle blade er spist, skrabes hårene væk og så kan bunden også spises. Faktisk er det bunden som er den lækreste del 😊 Hvis du ikke får spist bunden kan den også nemt bruges til cremen som du finder opskriften på nedenfor - så springer du bare stegningen over.


Hvis du vil grille artiskokker, kan du pensle dem med lidt olivenolie og krydderier, salt og peber, og så grille dem i cirka 15-20 minutter, eller indtil de er møre.


ARTISKOK-CREME

Det skal du bruge:

  • 1 dåse artiskokhjerter, drænet og skåret i mindre stykker

  • 1-2 fed hakket hvidløg

  • 2 spsk. olivenolie

  • 2 spsk. friskpresset citronsaft

  • lidt hakket persille

  • Salt og peber

  • 1 dl. yoghurt (kan være plantebaseret)

  • Evt. lidt mayonnaise (kan være plantebaseret)

Sådan gør du:

Varm olien i en stor pande ved medium varme. Tilsæt hakket hvidløg og artiskokhjerterne, og steg i ca. 5 minutter, indtil artiskokkerne er bløde. - Obs! De kan også blendes som de er, hvis du har travlt. Tilsæt citronsaft og persille. Køl artiskokblandingen lidt ned inden du kommer den i en blender. Blend med yoghurten og evt. lidt mayonnaise til det har en god cremet konsistens. Den plantebaserede yoghurt er ganske fin til formålet 😊 Smag til med citronsaft, salt og peber.65 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Er du vred?

Comments


bottom of page