top of page

FORÅRSURTER + TE

Opdateret: 12. apr.

I den traditionelle kinesiske medicin bruges forskellige kinesiske urter til at søge at afbalancere galde og lever. Nu hvor vi bor i Danmark synes jeg at det er mere relevant at se på hvilke danske urter vi har til samme formål.


Historisk set har vi i den danske naturmedicin flere gamle lægeplanter, som traditionelt siges at være gode for galde- og leverfunktionen. Jeg har samlet nogle af dem til dig her, og hvis du undrer dig over forsigtigheden i min deling her, skyldes det, at det efterhånden er blevet lidt af en gråzone at arbejde ind så jeg må hellere huske at tilføje: "Det er vigtigt at nævne, at sådanne traditionelle anvendelser ikke nødvendigvis er understøttet af moderne videnskabelig forskning, og at det altid anbefales at konsultere en sundhedsprofessionel før brug af naturlægemidler"


Her er listen af urter:

 • Marietidsel - Marietidsel siges at styrke leveren og beskytte den mod skader forårsaget af toksiner. Det aktive stof i planten menes også at kunne øge produktionen af galde og hjælpe med at reducere betændelse i galdevejene.

 • Løvetand (Mælkebøtte)- Mælkebøtteblade og rødder er rige på bitterstoffer, som menes at kunne stimulere produktionen af fordøjelsesenzymer og galde, hvilket kan hjælpe med at forbedre leverens funktion. Mælkebøtte siges at styrke leveren og fremme en sund produktion af galdevæsken. Planten menes også at have en udrensende virkning på kroppen, da den kan hjælpe med at fjerne toksiner og affaldsstoffer fra lever og krop.

 • Padderok - Padderokke siges at understøtte leverfunktionen og hjælpe med at reducere inflammation og irritation i galdevejene. Padderok indeholder også antioxidanter og andre næringsstoffer, som kan hjælpe med at beskytte leveren mod skader forårsaget af frie radikaler.

 • Brændenælde: Brændenælde siges at have antiinflammatoriske egenskaber og at kunne hjælpe med at forbedre leverens funktion.

 • Artiskokurt er en af mine favoritter; den skulle nemlig være fantastisk for både lever og fordøjelsen. Artiskokurt indeholder forskellige aktive stoffer, som sandsynligvis kan styrke leverens evne til at producere galde og fordøje fedtstoffer.

Mange af ovenstående urter er planter som mange er kede af at have i haven. Måske er det ikke så dårligt at nogle af naturens gaver ikke vil kultiveres eller kontrolleres - også selvom vi måske ikke lige forstår at bruge dem eller se det fantastiske i dem.


Min plantefælle er en løvetand (mælkebøtte). Jeg var måske lidt skuffet først da jeg opdagede det på en trommerejse, indtil jeg indså hvor meget styrke der var at hente i mælkebøtten. Hvor fantastisk sejlivet den er. Hvor gavmild den er med sine gode egenskaber. Hvor meget den lyser op selv på triste dage. Og hvor mange frø den formår at sprede med vinden. Og sådan kunne jeg blive ved. For mig er den en naturlig kilde til inspiration og jeg har faktisk altid været lidt fascineret af den. Alle planter har helt særlige evner og kvaliteter. Vi skal bare lære at se dem igen. Naturen og dens fantastiske kræfter er blevet en smule glemt i vores menneskelige egos behov for kontrol. Og apropos kontrol er jeg sikker på at jeg nok skal huske at skrive her at naturlægemidler aldrig må erstatte din læges anbefalinger, anden medicinering osv. for ellers lander der måske en mail i min indbakke i morgen fra en styrelse 😂 Men inden da så lad mig lige nå at dele denne urte-te med dig som jeg selv er glad for her i foråret:


Ingredienser:

 • 1 spsk. tørrede mælkebøtteblade

 • 1 spsk. tørrede marietidselblade

 • 1 spsk. tørrede brændenældeblade

 • 1 spsk. tørrede pebermynteblade

 • 1/2-1 liter vand

 • Evt. lidt honning eller stevia

Lad teen trække i ca. 10 minutter. Smag evt. til med lidt honning eller stevia.


Du kan nemt finde urterne til teen på nettet tørret og klar til brug eller du kan tørre dine egne urter. Så husk lige at læse op på hver enkelt så du ved hvilke dele af planten du skal bruge 😊

Jeg kan godt lide at blande lige forhold af ovenstående urter i et patentglas så jeg nemt lige kan lave en hurtig kop forårs-urtete. Hvis du synes at teen er lidt bitter - så mind gerne dig selv om at galde og lever elsker bitterstofferne her i foråret.


Jeg håber at forårsurte-teen også bliver en favorit hos dig her i foråret.


149 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page